Címlap Projekt információk

A „Doba belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója" ÉAOP-5.1.2/D-2f-2009-0012 számú projekt főbb célkitűzései: a kapacitásnövelés, rehabilitáció, értékteremtés a belterületen, belvízgazdálkodás, környezetkímélő mederhasználat, költségtakarékos üzem a külterületeken. A mederfejlesztéssel érintett csatorna mentén mederszelvény bővítés, valamint a természet-harmonikus vízrendezés elvárásait kielégítő mederforma alakul ki. A főmű fejlesztéséből adódóan a többletkapacitás révén belterületi kapacitásnövekedés jön létre. A kivitelezés során természetbarát mederforma kialakítása történik.
A projekt indokai között szerepel a településszerkezeti fejlődésből származó megnövekedett csapadékvíz elvezetési igény, a lakosság fokozódó érzékenysége a szag- és látványproblémákra, a csapadék, belvíz okozta károkra.
Külterületen a negatívan változó éghajlati, hidrológiai tényezők hátrányosan hatnak a hagyományos tanyasi életformára, az őshonos növény- és állatvilágra, a vizes élőhelyek létfeltételeire, ezért indokolt a Doba belvízfőcsatornán a projekt célkitűzései által magvalósuló természetközeli vízgazdálkodás megvalósítása.
A mederszelvény kiépítésének eredményeként nő a mederben tározható belvízmennyiség, amely egy kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet esetén nagyobb belvízhozamot képes elvezetni.
A beruházás megvalósítása során az ökológiai és belvízvédelmi szempontok együttesen fognak érvényesülni, ami megfelel az EU Víz Keretirányelvében foglaltaknak.

A projekt földrajzi hatáskörzete:


A projekt által érintett un. Nagykörűi medence, amelynek területén találhatók Nagykörű, Kőtelek, Tiszasüly, Csataszög, Hunyadfalva és Dobapuszta (Besenyszöghöz tartozik közigazgatásilag) települések, melyek az Észak Alföldi régióhoz, azon belül szolnoki kistérséghez és Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartoznak. A természetföldrajzi tájbeosztás szerint az Alföldön, a Közép-Tisza nevű középtájon, azon belül a Közép-Tiszai ártér kistájcsoportban, azon belül pedig a Hevesi-ártér nevű kistájon fekszik.

A támogatási szerződés megkötése megtörtént. A kivitelezés a tervek szerint 2010. október 31-ig befejeződik. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv projektjének összköltsége 251 066 178 forint, amelyet teljes egészében a Észak-Alföldi Operatív program finanszíroz, önerőt nem kellett hozzá biztosítania a projektgazda Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak.

A Doba belvízfőcsatorna hidraulikai vizsgálata megállapította azokat a szűk keresztmetszeteket, amelyeket e beruházás keretében meg kell szüntetni. A beruházás új szemlélettel nem csak a belvizek elvezetését tűzte ki célul, hanem a mederben való tározást, és a 19-es számú belvízcsatorna vízgyűjtőjén kiépítendő belvíztározók feltöltését is.

A projekt keretében végrehajtandó munkák:

A szivattyútelepek tervezett rekonstrukciós munkái közül csak a legszükségesebbek elvégzése történik (2 db mozgó gereb rekonstrukciója), mert a vízelvezetés más irányú megoldása miatt a telep jelenlegi állapotában is képes elvezetni az érkező vizeket.

Mederfejlesztés:

A csatorna földmunkáit a fenékszélesítéssel, és az esésviszonyok megváltoztatásával végzik 16.608 fm hosszon.

Műtárgyrekonstrukció:

A fentieken túl jelentős műtárgy-rekonstrukciót irányoztak elő az alábbiak szerint:

két új vízvisszatartó műtárgy:


1.    4/A T sz. új vízvisszatartó műtárgy
2.    9/AT sz. új vízvisszatartó műtárgy

hét műtárgy rekonstrukciója:

1.    6. sz. műtárgy rekonstrukció
2.    7. sz. műtárgy rekonstrukció
3.    8. sz. műtárgy rekonstrukció
4.    9. sz. műtárgy rekonstrukció
5.    10. sz. műtárgy rekonstrukció
6.    11T sz. műtárgy rekonstrukció
7.    12. sz. műtárgy rekonstrukció

A fejlesztés Nagykörű, Kőtelek, Tiszasüly, Csataszög, Hunyadfalva és Dobapuszta (Besenyszöghöz tartozik közigazgatásilag) településeket érinti, és a vízgyűjtő területén élő és gazdálkodó mintegy 6 ezer ember életminőségét javítja.

A projekt megnevezése:

DOBA BELVÍZFŐCSATORNA MEDERFEJLESZTÉSE ÉS REKONSTRUKCIÓJA
ÉAOP-5.1.2/D-2f-2009-0012

Kedvezményezett:

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. www.kotikovizig.hu
Közreműködő szervezet:
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
4028 Debrecen, Simonyi út 14. www.eszakalfold.hu

Kivitelező:

VIZÉP-KÖR Kivitelező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
5008 Szolnok, Körte u. 1/B 2.

Tervező:

KSK Mérnöki Vállalkozási Iroda Kft.
5000 Szolnok, Tiszaliget 9688/4

A kivitelezés kezdetének és befejezésének tervezett időpontja:

2009. november 20. - 2010. október 31.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:

251 066 178,- Ft

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósul meg.

További információ: Horváth Béla, műszaki igazgató-helyettes, KÖTI-KÖVIZIG (+36 30 279 7721)