Címlap Aktuális

2011. június 27-én ünnepélyes keretek között lezárult a „Doba belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója" ÉAOP-5.1.2/D-2f-2009-0012 számú projekt műszaki megvalósítása. A rendezvényt követően a részvevők megtekinthették a másfél éves együttműködés eredményeként épült kilenc műtárgy egyikét is Hunyadfalva határában.

 

A projekt főbb célkitűzései az alábbiak voltak: a kapacitásnövelés, rehabilitáció, értékteremtés a belterületen, belvízgazdálkodás, környezetkímélő mederhasználat, költségtakarékos üzem a külterületeken. A mederfejlesztéssel érintett csatorna mentén mederszelvény bővítés, valamint a természet-harmonikus vízrendezés elvárásait kielégítő mederforma alakult ki. A főmű fejlesztéséből adódóan a többletkapacitás révén belterületi kapacitásnövekedés jött létre. A kivitelezés során a természetbarát mederforma kialakítása megtörtént.

A projekt indokai között szerepelt a településszerkezeti fejlődésből származó megnövekedett csapadékvíz elvezetési igény, a lakosság fokozódó érzékenysége a szag- és látványproblémákra, a csapadék, belvíz okozta károkra.

Külterületen a negatívan változó éghajlati, hidrológiai tényezők hátrányosan hatnak a hagyományos tanyasi életformára, az őshonos növény- és állatvilágra, a vizes élőhelyek létfeltételeire, ezért volt indokolt a Doba belvízfőcsatornán a projekt célkitűzései által magvalósuló természetközeli vízgazdálkodás megvalósítása.

A mederszelvény kiépítésének eredményeként nő a mederben tározható belvízmennyiség, amely egy kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet esetén is nagyobb belvízhozamot képes elvezetni.

A beruházás megvalósítása során az ökológiai és belvízvédelmi szempontok együttesen érvényesültek, ez megfelel az EU Víz Keretirányelvében foglaltaknak.      

A 2010-ben bekövetkezett ár-és belvízvédekezés miatt szerződésmódosítás történt, így az eredetileg tervezett 2010. október 30-ai határidő, 2011. június 30-ra módosult.  A belvízvédekezés során, a Doba belvízfőcsatorna addig elvégzett szakasza jelesre vizsgázott.

A projekt összköltsége 251 066 178 forint volt, amelyet teljes egészében a Észak-Alföldi Regionális Operatív program finanszírozott, önerőt nem kellett hozzá biztosítania a projektgazda Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak.

 

A projekt földrajzi hatáskörzete

A projekt által érintett un. Nagykörűi medence, amelynek területén találhatók Nagykörű, Kőtelek, Tiszasüly, Csataszög, Hunyadfalva és a közigazgatásilag Besenyszöghöz tartozó települések, melyek az Észak Alföldi régióhoz, azon belül szolnoki kistérséghez és Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartoznak. A természetföldrajzi tájbeosztás szerint az Alföldön, a Közép-Tisza középtájon, azon belül a Közép-Tiszai ártér kistájcsoportban a Hevesi-ártér kistájon fekszik.

A Doba belvízfőcsatorna hidraulikai vizsgálata megállapította azokat a szűk keresztmetszeteket, amelyeket e beruházás keretében meg kellett szüntetni. A beruházás új szemlélete nem csak a belvizek elvezetését tűzte ki célul, hanem a mederben való tározást is, és a 19-es számú belvízcsatorna vízgyűjtőjén kiépítendő belvíztározók feltöltését is.

A projekt keretében végrehajtott munkálatok

A szivattyútelepekre tervezett rekonstrukciós munkák közül csak a legszükségesebbek elvégzése történt (2 db mozgógereb rekonstrukciója), mert a vízelvezetés más irányú megoldása miatt a telep jelenlegi állapotában is képes volt elvezetni az érkező vizeket.

Mederfejlesztés

A csatorna földmunkáit a fenékszélesítéssel, és az esésviszonyok megváltoztatásával végezték 16.608 folyóméter hosszon, mintegy 45 ezer köbméter föld mozgatásával, amelynek többségét a nyomvonal melletti depóniába rendezték.

Műtárgyrekonstrukció

A kivitelezés közben két új műtárgy épült. A hunyadfalvai műtárgy, amely a Szennyvíztelep mellett van, valamint a Kőtelek-Tiszasüly közötti műtárgy, mely a Jászsági és a Doba belvízfőcsatorna kereszteződésénél található.

A fejlesztés ideje alatt egy tiltós műtárgy-rekonstrukció történt. Ezt a Tiszasüly külterületén található műtárgy esetében végezték el.

Az építés során hat mezőgazdasági célú átjáró, áteresz teljes rekonstrukciója történt meg.

A fejlesztés Nagykörű, Kőtelek, Tiszasüly, Csataszög, Hunyadfalva és közigazgatásilag Besenyszöghöz tartozó Dobapuszta településeket érinti, és a vízgyűjtő területén élő és gazdálkodó mintegy 6 ezer ember életminőségét javítja.

Módosítás: (2011. július 08. péntek, 09:10)